fredag 2 december 2016

Lucka 2: George

Bilden har jag lånat från lillapiratforlaget.se
I år har det kommit flera böcker för barn och unga som behandlar att vara transperson. Jag skulle ändå inte vilja kalla detta för en trend. En trend kan gå över och ersättas med något annat tema. Att vara transperson är ingen trend och böcker som tar upp erfarenheter av att vara transperson borde inte ersättas med något annat tema. Det är livsviktigt att det finns en mångfald i böcker. Det gäller även vilken utblick karaktärerna har för att så många som möjligt ska kunna hitta böcker att identifiera sig med i floran av böcker som ges ut. Med detta sagt vill jag nu prata om George som är skriven av Alex Gino.

Melissa är född i en pojkkropp och kallas för George av personer som inte vet vem hon är. I boken får vi följa henne när klassen sätter upp en teaterpjäs där hon vill spela den kvinnliga huvudrollen. Men hon antas spela den manliga karaktären då omgivningen läser henne som pojke. Det stora fina vänskapen som finns i boken består av Melissa och hennes bästis Kelly. Åh vad jag tycker om Kelly! Trots det att Kellys hemmaförhållande hade kunnat vara bättre, med mer stöd från pappa som är ensamstående och allmänt vacklande, är det en person med så mycket integritet, empati och värme. Hon ser Melissa, bekräftar och stöttar henne.

Hemma har Melissa en tygpåse och i den ett gäng tjejtidningar. Dessa tidningar bistår med inspiration, identifikation med andra tjejer och en form av trygghet. Tidningarna är dock en hemlighet för Melissas mamma och storebror. För vad skulle hända om de hittade tidningarna och fick veta vem Melissa egentligen är? George är en bok för mellanåldern. Den är fin, varm, kan ge både tröst och support men även insikter för hur andra människor kan ha det och vara. Ibland kan den kännas lite väl amerikansk, överpedagogisk och glättig. Men det här är den första boken om en transperson för just barn i mellanåldern som ges ut i USA. Det är så lätt att ställa krav på att det och det och det ska vara med bara för det är en bok med en minoritetsperson. Förläggare för boken är ingen mindre än David Levithan, en av ungdomsbokens okrönte kung med just karaktärer från HBTQ-familjen. Jag tycker att ni alla ska läsa George. Läs den tillsammans med barn i er närhet, läs den själva och tipsa om den så att ordet sprider sig. För det här är en bok som behöver komma ut och nå många. Det är som Saga Becker brukar säga på blurbar på just böcker med en transperson som huvudkaraktär: Den här boken räddar liv!

I år har även böckerna I mitt namn: en bok om att vara trans (en antologi med Moa-Lina Olbers Croall), Skarven av Sara Lövestam och Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld kommit ut. De hjälper alla tre till att täppa till de luckor i utgivningen som finns.

Under Bokmässan samtalade Alex Gino med Sara Lövestam och Ulrika Westerlund. Det var ett väldigt bra samtal som ni kan lyssna på här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.